Educatieve spellen

Om te leren denken

Ontwikkeling educatieve spellen

Tien jaar lang gaf ik filosofielessen op basisscholen. Vanuit de praktijk ontstonden allerlei spelideeën die ik met mijn eigen uitgeverij op de markt bracht.

De eerste uitgave de Praatprikkels werd bekroond met de Berrie Heesen Prijs. Het spel werd ook vertaald in het Japans, Duits en Engels. Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 stuks van verkocht. Daarna verschenen nog zes filosofiespellen en twee boeken om met kleuters te filosoferen. Waaronder Denktekenen dat in 2021 door de vakjury werd genomineerd voor de NOT Innovatie Award.

Hieronder vind je een overzicht van alle spellen die verschenen zijn. Ze zijn niet meer allemaal verkrijgbaar.

Filosofisch gesprek met groepje kinderen

Praatprikkels

Het is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als ‘hoe was het op school vandaag?’ of ‘wat heb je dit weekend gedaan?’. Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat, diepgang heeft, een filosofisch gesprek bijvoorbeeld. Daarom zijn de Praatprikkels ontwikkeld.

Praatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om met kinderen te filosoferen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.

2012, Uitgeverij Filosovaardig

40.000 verkocht | vertaald in Japans, Engels en Duits

Bekroond met de Berrie Heesen Prijs 2012

Doosje van de Praatplaatjes

Praatplaatjes

Kleuters zijn de beste filosofen die er zijn. Ze zitten nog niet vast in kennis en gaan spontaan over elke vraag nadenken. Het is daarom hartverwarmend om met ze in gesprek te gaan over filosofische vragen.

Dat kan met de Praatplaatjes. Hiermee kun je met behulp van aansprekende, grappige plaatjes filosofische vragen onderzoeken. Op deze manier is filosoferen zeker niet te moeilijk voor ze. En ook niet voor de begeleider.

Met de Praatplaatjes kun je gewoon snel van start. Niet alleen met kleuters trouwens, maar ook met alle andere soorten mensen!

2014, Uitgeverij Filosovaardig

12.000 verkocht | Vertaald in het Japans

Doosje Denktekenen

Denktekenen

Wat is macht? Of vrijheid, je ziel, de tijd, het nu? Een simpel antwoord is op zulke vragen natuurlijk best te geven. Het zogenaamde woordenboekantwoord. Maar toch wil je kinderen meer leren dan een definitie. Want met een definitie weet je namelijk nog lang niet genoeg. Het gaat hier tenslotte om begrippen die voor iedereen een andere betekenis hebben.

Het filosofische denkspel Denktekenen helpt kinderen om op een speelse manier hun eigen antwoorden te vinden.

Denktekenen is daarom door de vakjury genomineerd voor de NOT Innovatie Award 2021.

2021, Uitgeverij Filosovaardig

2000 verkocht, binnenkort verschijnt een heruitgave bij Uitgeverij OMJS.

Doosje Praattoppers

Praattoppers

Met Praattoppers leren kinderen op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Ze leren naar elkaar te luisteren, vragen aan elkaar te stellen, te redeneren en zich in een ander te verplaatsen. In deze herziene versie vind je nu 30 Praattoppers in plaats van 26. Ook zitten de kaarten nu in een luxe doos met deksel.

Een Praattopper is een coachkaart met daarop een gewenste gespreksvaardigheid. Op de voorkant staat een grappige cartoon die met een knipoog het belang van deze praattopper laat zien. Op de achterkant staat in voor kinderen begrijpelijke taal een uitleg over deze gespreksvaardigheid. Bij elk van de 30 Praattoppers wordt in de activiteitenwijzer een activiteit beschreven om de vaardigheid te oefenen of illustreren. Zo werk je met deze set coachkaarten spelenderwijs aan de gespreksvaardigheden.

Zo draag je bij aan:

  • een betere groepssfeer
  • fijnere communicatie tussen de kinderen
  • en burgerschapsvorming

Voor iedereen die met groepen kinderen (vanaf circa 8 jaar) werkt.

2018, Uitgeverij Filosovaardig

2000 verkocht

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen

Denkdobbelen is het meest creatieve doespel dat er is. Je kunt ermee toneelspelen, dichten, verhalen schrijven, beweegspelletjes doen, uitvindingen maken en nog veel meer. De fantasie van kinderen wordt zo enorm gestimuleerd. Bovendien kun je met het spel makkelijk gespreksstof voor filosofische gesprekken creëren. 

Het basisidee is eenvoudig. Op het bordspel staan vier gedachtenwolken waar je woorden op kunt schrijven met whiteboard stift. Deze kun je ook weer makkelijk uitvegen. De woorden in de wolkjes vormen samen een zin, opdracht of een vraag. Je stelt deze zinnen of vragen samen door te dobbelen met de dobbelsteen. Bij elke activiteit vul je weer andere woorden in. Welke woorden je in kunt vullen, staat beschreven op deze site.

Tips en toepassingen vind je op www.denkdobbelen.nl

2016, Uitgeverij Filosovaardig

3000 verkocht

Ingeklapte Denkdraaier

Denkdraaier

De Denkdraaier is de mechanische uitvoering van het spel Denkdobbelen. Deze uitvoering is geschikt voor het gebruik in een groep.

De Denkdraaier bestaat uit vier kistjes die met scharnieren aan elkaar zijn verbonden. In elk kistje kan een schijf worden geschoven die vrij kan ronddraaien. Op de schijven kunnen met een whiteboardstift woorden worden geschreven die ook weer makkelijk kunnen worden uitgeveegd. In elk kistje zit een venster waarin een van de woorden zichtbaar wordt als de schijf na het draaien tot stilstand komt. De woorden van de schrijven vormen samen een zin of een vraag.

De Denkdraaier kan worden gebruikt voor het maken van denkdraaivragen, denkdraaiverhalen, denkdraaigedichten of denkdraaidrama. Zo kun je invulling geven aan kringgesprekken, taallessen, stellessen en dramalessen. Bij alle toepassingen vul je op de draaischijven woorden in.

Tips en toepassingen vind je op www.denkdobbelen.nl

2017, Uitgeverij Filosovaardig

40 verkocht, het product wordt nu doorontwikkeld door Heutink BV