Kinderboeken

Geschreven door Fabien van der Ham

Een goudvis in de zee

In de verhalenbundel ‘Een goudvis in de zee’ staan tien verhalen over Baroe. Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd.

Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Hun gedachten zijn zo verrassend dat je vanzelf zin krijgt om na het voorlezen samen verder te denken.

2021, Uitgeverij Filosovaardig

Cover van Filosofie Doeboek Op Reis

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek Op Reis

Filosofen denken graag na over bijzondere vragen. Elsa deed dat nooit. Haar hersenen waren altijd lui, totdat ze de alien Karatasi ontmoette. Karatasi komt van een andere planeet en snapt niets van onze aarde. Ze neemt Elsa mee in haar zweefmagneet om de wereld te onderzoeken en stelt daarbij de raarste vragen. Het brein van Elsa wordt daardoor flink wakker geschud. Ga jij met Elsa mee op reis?

Na het succes van Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is er nu ook Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek Op Reis. Laat je hersenen kraken door te tekenen, fantaseren, puzzelen, spelen en kijken. En verwonder je over alle denkchallenges, dilemma’s en breinbrekers. Maar schrik niet, want de eindbestemming van deze reis is nogal een, eh, mindfuck!

2019, Veen Media (Filosofie Magazine)

 

Stinkend rijk

Het boek Stinkend rijk gaat over Donovan. Hij is stinkend rijk. Dat zeggen zijn klasgenoten. Donovan schaamt zich ervoor. Want het woord zegt het al: rijk zijn stinkt. Liever zou hij heel gewoon zijn, met gewone vrienden en een gewoon leven. Net als andere kinderen. Maar hoe komt hij van de villa, de boot en alle andere dure spullen af? Als er in zijn dorp een spookdief opduikt, krijgt hij een idee. Een plan waardoor hij gewoon kan worden. Maar helaas lopen plannen niet altijd volgens plan.

Tijdens dit avontuur loopt Donovan tegen allerlei dilemma’s en problemen aan, maar maakt hij ook leuke dingen mee en al die dingen doen hem nadenken over geluk. Zo krijgt hij een steeds beter idee over wat hem eigenlijk gelukkig maakt. Doordat elke hoofdstuktitel een vraag is, wordt de lezer geprikkeld om met Donovan mee te denken. Als je het boek voorleest, kun je na elk hoofdstuk over die vraag in gesprek gaan.

2019, Uitgeverij Clavis

Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om te filosoferen met kleuters. Met uitgebreide praattips.

Een slijmerig kusjesmonster in de speeltuin, rivieren van chocomel en slagroomsneeuw, een spin die een katapultweb weeft, een koning die nooit de baas is, een poes die naar school moet, een moeder die in een varken verandert; er gebeuren wonderlijke dingen in de verhalen en gedichten van deze bundel.

Allemaal zijn ze te gebruiken als start voor een filosofisch gesprek. Zo kun je eerst gezellig voorlezen en daarna samen nadenken over de bijbehorende filosofische vragen met behulp van de praattips. Behalve praattips staan er ook leuke, creatieve opdrachten bij elk verhaal en gedicht. 

Denkverhalen en -gedichten zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dat kan met kinderen vanaf 4 jaar. 

2015, Uitgeverij Filosovaardig

Cover van De baas van Bor

De baas van Bor

Bor is de waakhond van Boer Bruut. Boer Bruut is heel gemeen. Hij houdt niet van dieren op zijn land. Hij zet vallen en schiet raven dood. Bor doet alles om de dieren te redden. Ook al weet hij dat zijn baas dan boos wordt. Bor vindt zijn leven stom. Mol zegt dat hij weg moet gaan. Maar dat kan niet. Want wie moet dan de dieren redden?

De baas van bor is een samenleesboek voor kinderen vanaf groep 3. Samenlezen doe je door om de beurt een paar regels voor te lezen, ieder op zijn eigen niveau. Dat kun je doen met bijvoorbeeld je opa of oma, je papa of mama, je juf of meester of met een kind dat al wat vlotter leest. Dit is leuk omdat je dan al snel een echt verhaal kunt lezen. (AVI-niveau: Start, E3)

2014, Uitgeverij Delubas

Cover van Bottenjacht

Bottenjacht

Tijdens het vissen in het Lauwersmeer vinden Raffie, Evert en Wiet een scheepswrak en een walvisbot. Ze gaan op zoek naar de rest van het geraamte, maar wie is toch die man die hen steeds begluurt? En waarom zoekt Kobus de strandjutter naar hetzelfde geraamte? Langzaam weten de drie het mysterie rondom het walvisbot op te lossen.

Bottenjacht is een samenleesboek voor kinderen vanaf groep 5. Samenlezen doe je door omstebeurt een paar regels voor te lezen, ieder op zijn eigen niveau. Dat kun je doen met bijvoorbeeld je opa of oma, je ouders, je leerkacht of met een ouder kind. Je kunt het verhaal natuurlijk ook gewoon alleen lezen.

2013, Uitgeverij Delubas

Er zit een feest in mij

Querido’s Poëziespektakel viert zijn vijfde verjaardag met gedichten over feesten in allerlei soorten en maten.
Over verjaardagen en Sinterklaas. Over partijtjes waar je je het liefst zou verstoppen of cadeaus die je wilde maar nooit kreeg.
Behalve ‘feest’ roept deze bundel ook heel hard `Hallo wereld!’ met gedichten over vakanties in verre landen en veelkleurige klassen. Maar er zijn ook gedichten over heel andere dingen, zoals een wandelende tak en de Snotterwokkel.
Feestorganisator Ted van Lieshout stelde deze bundel samen met werk van 85 dichters en 25 illustratoren.
En ik ben één van die 85 dichters. Op bladzijde 27 staat mijn gedicht ‘Asiel’.

2012, Uitgeverij Querido

De cover van Roversgrot

De roversgrot

De broers Hamoed en Adiel gaan zwemmen in een grot die altijd vol water staat. Daar kun je fantastisch duiken! Het begint als een spel, maar al snel moeten ze duiken voor hun leven. Net als oom Fasal vroeger. Hij overleefde het niet. Maar is Fasal wel echt verdronken?

2012, Uitgeverij Delubas

Pierewiet sluiten? Dat nooit!

Pierewiet is een dierenopvang. Maar ook een beetje een dierentuin. En een therapiecentrum. En soms is Pierewiet zelfs een insectenrestaurant, als de lessen ‘koken met insecten’ worden gegeven. Bij Pierewiet is altijd wel iets te beleven, en daarom vindt Splinter het super dat zijn papa er de baas is. Zijn vader weet alles van griezelige dieren, maar niets van papierwerk. Die nieuwe en strenge ambtenaar Piet Jansen helaas wel. En als die zijn zin krijgt, staan alle dieren binnenkort op straat. Splinter moet iets doen. Hij moet de dierenopvang redden!

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker omdat er op school ook gekke dingen gebeuren. Noortje is altijd chagrijnig, juf moppert veel en spullen verdwijnen zomaar uit
de klas. Als op een dag ook nog de schoolpadden spoorloos zijn, loopt Splinters hoofd bijna over van alle raadsels en problemen.

2011, Uitgeverij Clavis

Cover van Vijf draken verslagen

Vijf draken verslagen

Vijf draken verslagen is een gespierde bundel over kleine en grote moed. Het vierde poëziespektakel presenteert nieuwe gedichten over Superhelden, Moederhelden en helden van niks. Over de oorlog en over draken, vijf draken bijvoorbeeld, over durven duiken en grote broers. Dichters hebben ook helden, grote voorbeelden zoals Annie M.G. Schmidt, waar ze wel een standbeeld voor zouden willen oprichten. In Vijf draken verslagen lees je er alles over. Dit spektakel, met werk van 25 tekenaars en 78 dichters met lef, werd op touw gezet door Ted van Lieshout.

In deze bundel zijn drie gedichten van Fabien van der Ham opgenomen:

  • De brugklas
  • Als de hemel vol is
  • Macht

2011, Uitgeverij Querido

Help, mijn broer is voor altijd

Dinos komt bij Vicky wonen. De ouders van Vicky vangen wel vaker een kind uit een probleemgezin op, maar deze keer is het anders. In plaats van een paar weken of maanden, blijft Dinos heel lang. Dat zint Vicky niets. Wat moet je met een pleegbroer die zijn mond zelden opentrekt, altijd in z’n eentje op zijn kamer zit te snoepen en je konijnen suf vindt? Maar als er konijnen uit Vicky’s konijnenopvang verdwijnen, blijkt ze de hulp van Dinos hard nodig te hebben.

Een boek over een bijzondere band die niet vanzelfsprekend, maar wel heel bijzonder kan zijn. Voor broers, zussen en dierenliefhebbers.

2011, Uitgeverij Clavis

Cover van Geheime brieven

Geheime brieven

De oma van Tijs vraagt of Tijs iets voor haar wil bewaren. Een doos met geheime brieven. Tijs moet beloven dat hij ze niet leest.
Een moeilijke opdracht. Vooral als je wilt dat je oma weer gelukkig wordt.

Fragment
Op zijn kamer gaat hij op bed zitten. Boven op de brieven. Hij buigt voorover en kijkt tussen zijn onderbenen door. Tussen de stofdotten die altijd onder zijn bed lijken rond te dwarrelen, staat de doos. Een doos waar schoenen in horen, maar waarin nu een groot geheim verstopt zit. Hij zou de brieven zo kunnen lezen. Makkelijk zat. Daar komt oma nooit achter …

Met dit verhaal was ik genomineerd voor de John Flandersprijs. Een belangrijke prijs voor jeugdverhalen in België.

2011, Uitgeverij Averbode

Cover van Help, mijn vader is een puber

Help, mijn vader is een puber

De vader van Sara doet raar. Hij komt terug van de kapper met een idioot kapsel, draagt ineens cowboylaarzen en strakke shirts, en hij sleutelt avonden aan zijn oude motor. ‘Ik ga alles anders doen,’ roept hij. Ook vindt hij mama opeens saai en haar kapsel tuttig. Dat hij dikke vrienden wordt met Bert, de vader van buurjongen Aaron, bevalt Sara helemaal niet. ‘Zo begon het bij mijn vader ook,’ waarschuwt Aaron. Zijn ouders zijn nu gescheiden.

Tijd voor actie! besluit Sara daarom als haar vader met Bert gaat motorrijden in de Ardennen. Erg gesmeerd verloopt die actie niet. Sara komt zichzelf nogal eens tegen. En niet alleen zichzelf, maar ook een zakkenroller, een verdacht aardige man en een groep irritante blufpubers. Het zit niet mee, vindt Sara, al vindt Aaron dat alles juist meezit. Totdat blijkt dat echt alles anders wordt.

2010, Uitgeverij Clavis

Cover De lastige lifter

De lastige lifter

Luuk heeft veel zin in de vakantie, tot papa stopt voor een lifter, een vreemde meneer met een enorme puddingbuik. Hij stapt zo bij hen in de auto en gaat naast Luuk zitten. Hij ruikt vies naar zweet en heeft vet haar.

Sjon heet hij, en hij vindt het het prima om even te stoppen in dat oude stadje en naar de markt te gaan. Dan gaat hij toch gewoon gezellig mee!

Hij besluit zelfs voor Luuk en zijn ouders te gaan koken: niertjes met gebakken spruit. Luuk kan zich niets smerigers voorstellen en hij is bang dat ze nooit meer van Sjon afkomen. Gelukkig heeft mama een plan. Het lijkt een goed plan totdat …

2010, Uitgeverij Delubas

Cover van Help, mijn zus is gek

Help, mijn zus is gek

Julia moet gaan eten bij tien drukke en kliederende verstandelijk gehandicapten. Haar zus Emmy is een van hen. Emmy is veertien, maar kan bijna niks. Ze zegt alleen ‘huuh’ en speelt voortdurend met haar vingers. Dat went nooit, vindt Julia. Tot ze op het etentje Ben ontmoet, dan wordt alles anders.

Hij is op bezoek bij zijn zus Merel, die het syndroom van Down heeft. Best grappig, vindt hij die rare, wilde kinderen. Maar hij wil er ook wel even uit. Stiekem fietsen ze het bos in, samen met hun zussen op speciale driewielers. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. De ene zus poept in haar luier, de andere loopt weg. En als ze het allemaal zelf proberen op te lossen, raken ze alleen maar nog meer in de problemen. Echt één grote rampdag, of toch niet?

2009, Uitgeverij Filosovaardig

Cover van De zeehond zonder naam

De zeehond zonder naam

‘De zeehond zonder naam’ gaat over Teun. Hij heeft in de zeehondencrèche een zieke zeehond gezien. Hij wil de zeehond graag helpen. Dat kan, als hij geld geeft. Veel geld. Dan mag hij de zeehond ook een naam geven. Mama wil wel helpen. Maar Teun moet ook zelf werken voor het geld. Zal Teun snel genoeg geld hebben? En zal de zieke zeehond beter worden?

De zeehond zonder naam is een samenleesboek voor kinderen vanaf groep 3. Samenlezen doe je door om de beurt een paar regels voor te lezen, ieder op zijn eigen niveau. Dat kun je doen met bijvoorbeeld je opa of oma, je papa of mama, je juf of meester of met een ouder kind. Dit is leuk omdat je dan al snel een echt verhaal kunt lezen.

2009, Uitgeverij Delubas

Cover van Kikkerpoep en Saharazand

Kikkerpoep en Saharazand

Kikkerpoep en Saharazand gaat over Jonne en David. David komt uit Nigeria en gelooft heilig in het Afrikaanse bijgeloof van zijn moeder. Als Jonne een foto van haar poes Flits maakt, roept hij: ‘Je moet nooit een foto maken van een zwarte kat als de baobab in bloei staat. Dan ontsnapt zijn ziel en dat brengt ongeluk.’

Erg serieus neemt Jonne het niet, totdat ze haar pols breekt en beseft dat er veel misgaat sinds ze die foto nam.
Ze roepen de hulp in van Davids moeder en de wijze spin Anansi. Een speciaal recept met wel heel bijzondere ingrediënten kan Flits zijn ziel teruggeven. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, moet Jonne ook een kriebelig griezelige opdracht volbrengen.

Met dit verhaal was ik genomineerd voor de John Flandersprijs. Een belangrijke prijs voor jeugdverhalen in België.

2009, Uitgeverij Averbode