Oma mag als ze 32 pepernoten heeft opgegeten en in de tuin een Sinterklaasliedje heeft gezongen een cadeautje voor de jongste pakken.
Je kunt met Denkdobbelen allerlei creatieve spellen doen, maar het is ook een gezellig spel voor pakjesavond.
Je maakt van Denkdobbelen een gek uitpakspel door in de wolken op het spelbord in te vullen wie een pakje mag pakken, hoeveel pepernoten diegene eerst moet eten en welke gekke opdracht hij eerst moet doen. Vervolgens mag hij niet zomaar een pakje kiezen, nee, ook hiervoor stel je regels op. Wie welke opdracht krijgt, wordt bepaald door de dobbelsteen.
Zo kan uit een worp het volgende komen:
Koen mag als hij zes pepernoten heeft gegeten en heeft rondgesprongen als een paard een klein pakje uitpakken. (opdracht van het Sinterklaasspel)
Hoe gek of raar de opdrachten zijn, kun je met zijn allen helemaal zelf bedenken. De woorden in de wolken kun je namelijk weer uitwissen. Handig, want dan kun je het spel na pakjesavond ook nog gebruiken waar het voor bedoeld is, namelijk om creatieve spellen mee te doen zoals verkleedspellen, beweegspellen, verhalen of toneelstukken bedenken, tekenideeën maken en nog veel meer. Je hoeft het spel dus niet weer voor een jaar in de kast te leggen zoals andere spellen voor pakjesavond. Je hebt er de rest van het jaar ook plezier van.
Gebruiksaanwijzing
Bij alle activiteiten vul je met een whiteboard stift woorden in de denkwolken in. Wat voor woorden en hoe deze te gebruiken voor het Sinterklaasspel, wordt hieronder uitgelegd. Als alle wolken zijn ingevuld, worden de pionnen op een willekeurig vakje in een van de wolken geplaatst. Voor elke wolk wordt een keer met de dobbelsteen gegooid en de pionnen worden volgens het aantal geworpen ogen verplaatst. De woorden waarop de pionnen terecht komen, vormen zo de zinnen, vragen of uitpakopdrachten.
Voor pakjesavond kun je het zo invullen:
Rode wolk: wie mag de opdracht doen
Blauwe wolk: hoeveel pepernoten moet hij eerst eten
Groene wolk: wat moet hij eerst doen (liedje zingen, galopperen als een paard, op de deur kloppen, etc.)
Gele wolk: welk pakje mag hij pakken.