Lesmethodes

Van poëzie tot filosofie

Talentkracht app

Talentkracht app

Ik ontwikkelde 50 creatieve filosofielessen voor de TALENTapp van Talentkracht. Dit is een tool om opdrachten in creatief denken en doen aan te bieden binnen het basisonderwijs.
Eenvoudig, intuïtief en met slechts weinig input kun je enorme opbrengst genereren:
• Waar gaat de leerling op aan?
• Waar liggen zijn/haar interesses?
• Hoe kun je nog beter aansluiten op deze interesses?

Signalering van talenten wordt met deze app heel vanzelfsprekend.

De Poeziegids

Poëziegids | inspiratiebronnen voor poëzielessen in het basisonderwijs

Ik heb meegeschreven aan de Poëziegids van Het Poëziepaleis. Ik ontwikkelde o.a. lessen voor de onder- en bovenbouw en schreef het hoofdstuk over het lezen en bespreken van poëzie.

Poëzieonderwijs draagt bij aan taalontwikkeling en de (zelf)reflectie van kinderen, maar poëzie kweekt ook meer begrip voor andere ideeën. Je wereld wordt groter, je leert anders kijken.

Deze doorlopende leerlijn poëzie is een receptenboek, een bladerboek, een ideeënboek. De auteurs die meewerkten, soms ook zelf dichter, kennen het onderwijs goed en weten wat daar wel en niet werkt.

Themaboek Leren doordenken

Praxis Bulletin themaboek: Leren doordenken

Voor het Praxis Bulletin van Malmberg mocht ik in 2014 het themaboek samenstellen rond het thema: Leren doordenken. Het boek bevat een inleiding over hoe je moet filosoferen en 24 lessen, 3 per groep.

Projectleider Liesbeth Roosendaal schreef hierover op LinkedIn: “Fabien heeft voor Praxisbulletin een boek voor basisonderwijs geschreven over filosoferen in de klas. Fabien is behalve een begaafd auteur ook een creatieve geest. Zij was van het concept tot de laatste proeven zeer betrokken. De kwaliteit van ons themaboek 2014 was uitzonderlijk hoog. Ik hoop voor Praxisbulletin, én voor het basisonderwijs in Nederland, dat Fabien nog veel blijft schrijven.”

E-learnings

E-learnings

Ik heb meerdere e-learnings over filosoferen met kinderen ontwikkeld. Voor Ewise, Cadenza en de Libelle Academy. 

Met deze e-learnings kun je de basisprincipes van een filosofisch gesprek met kinderen leren.